Współczesnym gospodyniom ciężko sobie wyobrazić kuchnie, w której jako podstawowe wyposażenie nie znajdowałby się blender. To wielofunkcyjne narzędzie nie tylko ułatwia przyrządzanie potraw, ale również sprawia, że możliwe jest wykonanie tych, do których zazwyczaj byłby potrzebny specjalistyczny sprzęt. Sprawdźmy, do czego możemy wykorzystać blender i dlaczego jest on niecenionym pomocnikiem kuchennym.
Czym jest blender?
Blender to niewielkie urządzenie kuchenne, które w kuchni może nam się przydać do mieszania, miksowania oraz mielenia różnych potraw. Jest doskonały zarówno do przyrządzania słodkich posiłków, jak również tworzenia wytrawnych dań. Świetnie sprawdzi się wtedy, gdy jesteśmy smakoszami zup, koktajli owocowych i warzywnych, a także... lodów. Będzie również niecenioną pomocą, jeśli chcemy rozdrobnić warzywa, lecz nie każdy blender — z powodu niedostatecznej mocy — będzie do tego zadania odpowiedni. Nasz mały kuchenny pomocnik pomoże nam również w kruszeniu lodów, który jest znakomitym dodatkiem zarówno do letnich napojów, jak i drinków.
Rodzaje blenderów
Blendery są urządzenia przenośnymi, które nie zajmują dużo miejsca. Te ręczne bez problemu możemy schować nawet do szuflady. Stojące natomiast (kielichowe) będą wymagały już poświęcenia dla nich odrobiny przestrzeni kuchennej.
Ręczny blender posłuży nam znakomicie do mieszania i przecierania. Jeśli chcesz przyrządzić przetwory bądź zupę-krem będzie on tutaj idealny. Stojący sprawdzi się wtedy, gdy chcemy rozdrobnić owoce i warzywa.