Blender to urządzenie, które dla wielu osób stanowi element obowiązkowy wyposażenia kuchni. Nie ma znaczenia czy jesteśmy weganami czy spożywamy mięso - istnieje mnóstwo potraw, których przygotowanie bez tego sprzętu okazałoby się niemożliwe. Przed zakupem warto zastanowić się, czy wybrać blender kielichowy czy ręczny. Każdy ma swoje wady i zalety, dlatego wyboru najlepiej dokonać, mając na względzie swoje indywidualne warunki i potrzeby.
Blender kielichowy
Blendery kielichowe świetnie nadają się do przygotowania wszelkich zup, koktajli czy lodów. Tego typu urządzenie wykonuje większość pracy za nas. Wszystko to bez potrzeby nadzoru. Blender kielichowy nie zachlapie pomieszczenia i można z niego wygodnie nalać na przykład koktajl. Jego wadą jest jednak stosunkowo trudne czyszczenie i duże rozmiary, które dla wielu posiadaczy małej kuchni mogą się okazać bardzo kłopotliwe.
Blender ręczny
Blendery ręczne to z kolei propozycja dla osób, które oczekują od sprzętu wszechstronności i mobilności. Zdecydowanie łatwiej się je czyści, a potrawy można zblendować na przykład w garnku. Dużo prostsze jest też używanie go do bardzo gęstego zmielenia potrawy lub małych ilości produktów. Warto również zauważyć, że blendery ręczne mają często dołączone do zestawu różnego rodzaju końcówki. Dzięki temu za jednym razem otrzymujemy urządzenie do blendowania, ubijania czy wyrabiania. Blender ręczny jest zazwyczaj tańszy, bardziej wszechstronny i trwalszy. Większość urządzeń tego typu można myć w zmywarce.