Coraz mniej czasu pozostało nam do końca roku i imprezy Sylwestrowej. Część z nas wybiera się w ten dzień na różnego rodzaju prywatki i domówki. Niezależnie od tego czy jesteśmy tylko gościmi, czy to w naszych rękach leży organizacja imprezy, warto przygotować jakieś przekąski. Dobrze z pewnym wyprzedzeniem czasowym pomyśleć o jadłospisie na tę okolicność. Najlepiej sprawdzają się różnego typu ciepłe i zimne przekąski. Idealna przekąska na imprezę Sylwestrową jest szybka w przygotowaniu, łatwa do wykonania nawet przez osobę, która na co dzień mało czasu spędza w kuchni. Ważne jest też, aby składniki do przygotowania były łatwo dostepne - nie chcemy przecież zjeździć całego miasta w poszukiwaniu rzadkich i słabo dostępnych składników. Warto też, aby przekąski, które przygotujemy na Sylwestra były drobne, lub łatwe do podziału pomiędzy gości, ale też wygodne do jedzenia.
Pierwszym pomysłem, który nada się świetnie jeśli w gronie uczestników zabawy znajdą się wegetarianie, są paluszki warzywne z dipami. Same paluszki możemy przygotować z marchewki, ogórka zielonego i selera naciowego, krojąc warzywa odpowiednio. Może to być również różnokolorowa papryka pokrojona w słupki. Do tego kupujemy, albo robimy kilka dipów. Jogurt naturalny z czosnkiem i przyprawami stworzy nam świetny w smaku, choć prosty dip.
Daniem na ciepło, które robi furorę na imprezach są pizzerinki z ciasta francuskiego. Wystarczy pokroić ciasto w kwardaty odpowiedniej wielkości, a następnie na wierzch nałożyć dowolne dodatki - sos pomidorowy, salami, szynkę, kurczaka gotowanego, łososia, ser feta, mozarellę, oliwki, ser żółty lub pleśniowy. Wszystko zależy od naszej fantazji. Jeśli to wydaje się nam niewystarczające, można drugi arkusz ciasta przeznaczyć na zrobienie paluchów. W tym celu kroimy ciasto w cienkie paski, posypujemy część pasków solą, część ziołami, kminkiem etc. Zarówno pizzerinki jak i paluchy pieczemy w piekarniku według instrukcji na opakowaniu ciasta. Jest to z reguły 10-15 minut.
Przekąską, która kojarzy się ze świątecznym stołem, ale nada się na Sylwestra są jajka faszerowane. Możemy zrobić przy tej okazji wersję, która nie będzie nam się kojarzyła z Wielkanocą. Gotujemy jajka, kroimy je na pół ostrożnie wyjmując żółtka, które wkładamy do miski i rozgniatamy. Na pewno ze Świąt zostało nam trochę grzybów, więc podsmażamy je na patelni, z niewielką ilością cebulki, dodajmy żółtka i po wystudzeniu nafaszerujmy jajka.
Dobrym pomysłem na przekąskę imprezową na Sylwestra jest guacamole z nachosami. Potrzebujemy do tego rozgnieciongo miękkiego awokado, pokrojonych w bardzo dobrobną kostkę pomidorów, suszongo kuminu, soku wyciśnietęgo z limonki, posiekanej świeżej kolendry, którą na pewno znajdziemy w dziale z ziołami w hipermarkecie, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i odrobiny soli. Całość mieszamy w miseczce i jemy z nachosami, możemy je przygotować z pokrojonej tortilli upieczonej w piekarniku, albo po prostu kupić gotowe.
Na wszelakiego rodzaju imprezach furorę robią koreczki. Potrzebujemy do ich wykonania czegoś w co możemy wbić wykałaczki z naszymi koreczkami, samych wykałaczek drewnianych i wszystkiego co lubimy jeść my lub nasi znajomi. Na koreczki nadają się świetnie marynowane grzybki, ogórki konserwowe pokrojone w drobne kawałki, kostki żołtego sera, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, oliwki, kawałki kabanosów, cząstki paluszków krabowych, kosteczki z szynki konserwowej. To bardzo dobry pomysł, bo przygotowanie jest szybkie, ponieważ polega tylko na pokrojeniu składników na odpowieniej wielkości kawałki i nabicie ich na wykałaczki. Takie przekąski lubi każdy, nic dziwnego więc, że często goszczą na naszych stołach podczas imprez.