Kto nie lubi szybkiej i prostej do wykonania pasty na kanapki? Sięgają po nie chętnie nie tylko najmłodsi, ale także dorośli. Niestety nie zawsze mamy pomysł na przyrządzenie tego typu smakołyków, a okazuje się, że nie ma w tym żadnej filozofii. Pyszna pastę kanapkową można przyrządzić praktycznie ze wszystkiego. Nieocenione są sery, jajka, warzywa, wędliny i przyprawy. Jak zatem zrobić zdrowe i jednoczenie pożywne pasty do kanapek?
Pasta na kanapkę z awokado
Potrzebne składniki: jedno całe awokado, łyżeczka soku z cytryny, świeże listki bazylii, czosnek, łyżka oliwy z oliwek, pięć łyżek serka twarogowego, zioła prowansalskie, pieprz i sól.
Przygotowanie: awokado pozbawiamy pestki i wydrążamy miąższ, który łączymy później z sokiem z cytryny i oliwą. Następnie dodajemy serek i rozgniatamy całość widelce, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy bazylię i czosnek oraz doprawiamy całość.
Pasta jajeczna
Składniki: trzy jajka, szczypiorek, sól i pieprz, dwie łyżki majonezu i łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18%.
Wykonanie: ugotowane na twardo jajka drobno siekamy, oddajemy szczypiorek, solimy i pieprzymy. Następnie dorzucamy śmietanę i majonez oraz mieszamy całość.
Pasta z tuńczyka
Składniki: puszka tuńczyka w oleju i w sosie własnym, 200 g żółtego sera, cebula, czosnek, koperek, pięć łyżek śmietany, trzy łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Kroimy koperek i czosnek oraz cebulę, po czym łączymy z rybą. Całość polewamy sosem z mieszanki majonezu i śmietany, a na koniec doprawiamy wedle uznania.