Chłodnik to jedno z ulubionych dań Polaków. I trudno się temu dziwić, gdyż jest to potrawa smaczna, zdrowa, niskokaloryczna i pełna wartościowych składników odżywczych. A do tego niezwykle prosta w przygotowaniu. Dlatego warto robić go jak najczęściej. Jaki przepis na chłodnik warto wypróbować w swojej kuchni? Oto trzy smaczne propozycje.
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to tradycyjna potrawa naszych wschodnich sąsiadów, którzy jego przyrządzanie opanowali do perfekcji. Warto sięgnąć po tą tradycyjną recepturę. Do przygotowania chłodnika litewskiego będą potrzebne następujące składniki: 2 pęczki botwiny, 2 ogórki, pęczek rzodkiewki, pęczek szczypiorku i koperku, 2 jajka, 750 ml maślanki lub zsiadłego mleka, 250 ml gęstej śmietany, pół cytryny, cukier, sól i pieprz. Pierwszym krokiem w przygotowywaniu potrawy jest oczyszczenie i ugotowanie botwinki (z dodatkiem soli i soku z cytryny). Tak przygotowaną i ostudzoną botwinkę należy połączyć z pokrojonymi ogórkami, rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem, a następnie całość zalać maślanką i śmietaną. Całość można doprawić przyprawami i posypać pokrojoną zieleniną. Chłodnik należy podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Chłodnik owocowy
Chłodnik owocowy to doskonała propozycja dla dzieci. Jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Potrzebne składniki to: 0,5 litra maślanki naturalnej, małe opakowanie jogurtu greckiego, 30 dag owoców (na przykład maliny, truskawki lub borówki), cukier trzcinowy, sok z połówki limonki, mięta do przybrania. Opłukane i oczyszczone owoce należy zmiksować na gładką masę, a następnie połączyć z maślanką i jogurtem. Do tak przygotowanej masy należy dodać cukier i sok z limonki (stosowanie do upodobań). Chłodnik można podawać z listkami mięty oraz świeżymi owocami.
Chłodnik bułgarski - tarator
Przygotowując potrawę na letnie popołudnie warto sięgnąć po nieco egzotyki. W tym przypadku doskonale sprawdzi się przepis na chłodnik w wersji bułgarskiej. Do jego przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników - 800 ml jogurtu naturalnego, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 długie ogórki, pęczek koperku, 3 ząbki czosnku, 10 dag łuskanych orzechów włoskich, sól i pieprz. Pierwszym krokiem w przyrządzaniu potrawy jest połączenie śmietany z jogurtem i odstawienie ich na godzinę do lodówki. Po tym czasie do schłodzonej bazy należy dodać pozostałe składniki (pokrojone lub rozdrobnione). Tak przygotowany chłodnik najlepiej smakuje mocno schłodzony.
Słoneczne i gorące lato to taki okres, w których większość osób nie ma ochoty na treściwe i ciężkostrawne potrawy. Rozwiązaniem jest chłodnik, który można podawać na wiele sposobów.