Awokado jest jednym z najzdrowszych owoców. Zawiera ponad 20 witamin i minerałów skutecznie wspomagających trawienie, wygląd skóry i paznokci. Zawiera jednonienasycone tłuszcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego i serca. Awokado, polecane w diecie przez lekarzy, dietetyków i innych specjalistów zaliczony jest do superfoods, czyli jedzenia o wyjątkowo bogatym składzie odżywczym. Dlaczego?
Trawienie
Błonnik, składniki odżywcze i witaminy zawarte w tym owocu zapobiegają stanom zapalnym elementów układu pokarmowego.
Nowotwory
Awokado może skutecznie zapobiegać nowotworom piersi oraz prostaty.
Ciąża
Kwas foliowy czyli jeden ze składników odżywczych zawartych w tym niezwykłym owocu jest szczególnie polecany kobietom w ciąży. Wspomaga rozwój narządów płodu.
Mózg
Awokado jest uznawane za jedno z najlepszych produktów spożywczych ważnych dla prawidłowego działania mózgu. Połączenie kwasów omega3 z witaminą E chroni przed rozwojem Alzheimera.
Wzrok
Miąższ awokado ma w swoim składzie karotenoid – luteinę. Jest ona przeciwutleniaczem który chroni wzrok przed negatywnym działaniem stresu oksydacyjnego prowadzącego do zaćmy i innych problemów ze zmysłem wzroku.