Nav
biedronka
Biedronkado końca 1 dzień
kaufland
Kauflanddo końca 4 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 3 dni
spar
SPARdo końca 1 dzień
wafelek
Wafelekdo końca 7 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 4 dni
dino
Dinodo końca 3 dni
auchan supermarket
Auchan Supermarketdo końca 4 dni
aldi
Aldido końca 1 dzień
lidl
Lidldo końca 1 dzień
stokrotka optima
Stokrotka Optimado końca 4 dni
dealz
Dealzdo końca 4 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 54 dni
hebe
Hebedo końca 34 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Zdrowe odżywianie - jak gotować z ekologicznych produktów?

Aby dostarczyć organizmowi niezbędne składniki odżywcze i bogactwo witamin zawarte w ekologicznych produktach, warto zwrócić uwagę nie tylko na to, by zdrowa żywność pochodziła ze sprawdzonego źródła, ale też na sposób przygotowania potraw.
Cover

Aby dostarczyć organizmowi niezbędne składniki odżywcze i bogactwo witamin zawarte w ekologicznych produktach, warto zwrócić uwagę nie tylko na to, by zdrowa żywność pochodziła ze sprawdzonego źródła, ale też na sposób przygotowania potraw.

Jak przygotowywać potrawy, by zachowały maksimum wartości odżywczych?

Dieta surowa oznacza, że spożywamy pokarmy bez żadnej obróbki, najlepiej zrywane tuż po wyjęciu z ziemi - jak marchewka, którą płuczemy z ziemi i obieramy lub owoce sezonowe, jak jeżyny, maliny i śliwki, które tylko płuczemy pod bieżącą wodą. Świeże warzywa i owoce nadają się także do przygotowania soków w wyciskarce wolnoobrotowej, która pozwala zachować maksimum składników odżywczych, witamin i minerałów, które są skondensowane w jednej szklance napoju. Juicing wykazuje właściwości hamujące choroby, wspomagające odporność, pomaga w zgubieniu zbędnych kilogramów i pozytywnie działa na cerę.

Gotowanie na parze - sposób na mniejszą utratę witamin

Jednak nie wszystkie potrawy możemy jeść w wersji surowej. W przypadku ziemniaków, pietruszki, selera sprawdzi się gotowanie na parze. Możemy w tym celu użyć durszlaka, na którym układamy warzywa i odrobinę głębszego garnka, na dnie którego nalewamy wodę i gotujemy do miękkości. W przypadku takiego rozwiązania trzeba pilnować, by woda nie wyparowała, a garnek się nie spalił. 

Są też roboty kuchenne, które pozwalają gotować na parze, ustawiamy w nich czas gotowania i temperaturę. Po zakończonym gotowaniu poinformuje nas dźwiękowo, że warzywa są gotowe. Jeśli chcemy gotować w wodzie, zjedzmy całe danie pod postacią zupy, np. krem z brokuła, ponieważ większość witamin zostanie w wodzie.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama