Aby dostarczyć organizmowi niezbędne składniki odżywcze i bogactwo witamin zawarte w ekologicznych produktach, warto zwrócić uwagę nie tylko na to, by zdrowa żywność pochodziła ze sprawdzonego źródła, ale też na sposób przygotowania potraw.
Jak przygotowywać potrawy, by zachowały maksimum wartości odżywczych?
Dieta surowa oznacza, że spożywamy pokarmy bez żadnej obróbki, najlepiej zrywane tuż po wyjęciu z ziemi - jak marchewka, którą płuczemy z ziemi i obieramy lub owoce sezonowe, jak jeżyny, maliny i śliwki, które tylko płuczemy pod bieżącą wodą. Świeże warzywa i owoce nadają się także do przygotowania soków w wyciskarce wolnoobrotowej, która pozwala zachować maksimum składników odżywczych, witamin i minerałów, które są skondensowane w jednej szklance napoju. Juicing wykazuje właściwości hamujące choroby, wspomagające odporność, pomaga w zgubieniu zbędnych kilogramów i pozytywnie działa na cerę.
Gotowanie na parze - sposób na mniejszą utratę witamin
Jednak nie wszystkie potrawy możemy jeść w wersji surowej. W przypadku ziemniaków, pietruszki, selera sprawdzi się gotowanie na parze. Możemy w tym celu użyć durszlaka, na którym układamy warzywa i odrobinę głębszego garnka, na dnie którego nalewamy wodę i gotujemy do miękkości. W przypadku takiego rozwiązania trzeba pilnować, by woda nie wyparowała, a garnek się nie spalił.
Są też roboty kuchenne, które pozwalają gotować na parze, ustawiamy w nich czas gotowania i temperaturę. Po zakończonym gotowaniu poinformuje nas dźwiękowo, że warzywa są gotowe. Jeśli chcemy gotować w wodzie, zjedzmy całe danie pod postacią zupy, np. krem z brokuła, ponieważ większość witamin zostanie w wodzie.