Kuchnia grecka znana jest na całym świecie ze swojej lekkości oraz bogactwa smaków i aromatów. Turyści licznie odwiedzają Grecję, by spróbować urozmaiconych potraw przy rajskich krajobrazach.
U Greków najważniejszym posiłkiem dnia jest kolacja. Chłodny wieczór jest okazją na wyśmienitą ucztę z rodziną i przyjaciółmi. Na stole obowiązkowo pojawi się chleb, często maczany często w oliwie z oliwek, która jest jednym z najczęściej używanych produktów w greckiej kuchni. Każde danie wzbogaci szeroka gama warzyw i przypraw. Wszystkie leżą na jednym, wspólnym talerzu, co buduje to poczucie wspólnoty, które u Greków ważne jest nie tylko przy posiłku, ale też w codziennym życiu.
Z pewnością każdy kojarzy sałatkę grecką czy sos tzatziki. Sałatka grecka to rzeczywiście tradycyjny dodatek do dań tego śródziemnomorskiego kraju, nazywana choriatiki, często towarzyszy daniom z mielonego mięsa takimi jak musaka, zapiekanka z bakłażanów, pomidorów i ziemniaków z mięsem – czy gołąbkom zawiniętym w liście winorośli. Grecy jedzą też chętnie ryby i owoce morza. Nieodzownym elementem greckiej uczty jest wino oraz najróżniejsze sery, na przykład feta.
Co ciekawe, podczas tradycyjnej greckiej uczty nie uświadczymy ustalonej kolejności dań. Na stole naraz stawia się wszystko - przekąski, danie główne i deser. Fani słodkości też znajdą w Grecji coś dla siebie. Tradycyjne ciasto baklava lub wielosmakowe galaretki loukoumi rozpieszczą podniebienie największych smakoszy.