Syrop klonowy cieszy się ogromną popularnością w Ameryce, jednakże w Polsce również zdobywa coraz większe uznanie. Jest słodki i idealnie nadaje się do naleśników, a dokładniej puszystych pancake’ów. Do czego jeszcze można wykorzystać tą płynną słodycz, która przypomina lejące się złoto?
Syrop klonowy w kuchni – do czego go wykorzystać?
Po syrop klonowy z pewnością warto sięgnąć podczas robienia ciast. Można go także wykorzystać do zrobienia musu z żółtkami i żelatyną oraz kremówką. Co ciekawe, syrop klonowy sprawdzi się także w przypadku dań mięsnych. Można użyć go do przygotowania marynaty. Warto wiedzieć, że oryginalny syrop klonowy nie zawiera żadnych dodatków w postaci konserwantów czy barwników. Jego zaletą jest to, że łatwo rozpuszcza się w wodzie, a więc ma szerokie zastosowanie w kuchni. Sięga się po niego przy produkcji cukru, cukierków czy też masła. Idealnie sprawdza się jako polewa do naleśników, gofrów i deserów lodowych. Co więcej, można go używać jako substancję słodzącą, a więc zastąpić nim rafinowany cukier czy też sztuczne słodziki. Śmiało można wlać go do kawy, drinków czy najróżniejszych koktajlów. Sałatka z syropem klonowym? Jak najbardziej.
Syrop klonowy z całą pewnością nie zawiera pustych kalorii. Spożywanie go, przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu, neutralizacji wolnych rodników, hamowania wzrostu komórek rakowych, zwiększenia wrażliwości komórek tłuszczowych na insulinę i lepszego wykorzystywania glukozy przez komórki mięśniowe. Ponadto syrop klonowy wspomaga pracę wątroby. Znajdziemy w nim liczne polifenole, które zwalniają procesy starzenia się komórek.