Każda pani domu powinna mieć w swojej kuchni pomocnika, który idealnie pomoże przy gotowaniu, krojeniu warzyw na zupę lub do innych dań. Jednak, aby taki rozdrabniacz wiernie nam służył należy zwrócić szczególną uwagę na kilka jego elementów jeszcze przed zakupem urządzenia.
Czym dokładnie jest urządzenie nazywane rozdrabniaczem?
Jest to bardzo pomocny sprzęt kuchenny, którego głównym zadaniem jest rozdrabnianie produktów żywnościowych. Dzięki specjalistycznym nakładkom może on kroić w kostkę, szatkować, ścierać na miazgę lub nawet mielić niektóre produkty. Ponadto, w zależności od rodzaju może on również trzeć, miksować, szatkować oraz wykonywać dużo więcej innych czynności. Rozdrabniacz pozwala nam zaoszczędzić czas, jaki potrzebujemy na przygotowanie posiłku dla całej rodziny, ale również zmniejsza wysiłek, jaki trzeba włożyć, by przygotować jednolitą potrawę.
Wybierając rozdrabniacz koniecznie należy zwrócić uwagę na poniższe elementy:
- jakość noża tnącego - najlepiej wybrać model wyposażony w nóż wykonany ze stali nierdzewnej naostrzony diamentem, wówczas mamy pewność, że nigdy się nie stępi;
- wysoką jakość obudowy - z racji faktu, że rozdrabniacz narażony jest na działanie dużego nacisku jego obudowa musi być wykonana z wysokiej jakości, odpornych materiałów. Urządzenie nie powinno być również zbyt lekkie, ponieważ wtedy jest ono wykonane w dużej mierze z plastiku i może się szybko uszkodzić;
- młynek kuchenny - warto, aby rozdrabniacz posiadał wbudowany młynek, za pomocą którego można zmielić pieprz lub ziarna kawy;
- dość duża pojemność - najwygodniejszy model to taki, którego pojemność jest nie mniejsza niż 2 litry.