Nav
kaufland
Kauflanddo końca 6 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 5 dni
intermarche super
Intermarche Superdo końca 13 dni
lidl
Lidldo końca 2 dni
wafelek
Wafelekdo końca 2 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 3 dni
biedronka
Biedronkado końca 10 dni
auchan hipermarket
Auchan Hipermarketdo końca 6 dni
dino
Dinodo końca 5 dni
aldi
Aldido końca 2 dni
gama
Gamado końca 12 dni
carrefour
Carrefourdo końca 2 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 6 dni
rossmann
RossmannOstatni dzień promocji!
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Przepisy na smakowite tarty

Gdy masz ochotę na coś słodkiego warto przyrządzić smakowitą tartę. Zwłaszcza w sezonie, gdy pełno jest pysznych, świeżych owoców, tarta jest idealnym pomysłem na ciasto. Jeżeli nigdy nie przyrządzałeś samodzielnie tarty, nie bój się spróbować, nie jest to trudne. Wystarczy mąka, jajka i masło lub margaryna, by przygotować spód i ulubione składniki na wierzch. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na tartę z rabarbarem i zachęcamy by na jego bazie eksperymentować.
Cover

Gdy masz ochotę na coś słodkiego warto przyrządzić smakowitą tartę. Zwłaszcza w sezonie, gdy pełno jest pysznych, świeżych owoców, tarta jest idealnym pomysłem na ciasto. Jeżeli nigdy nie przyrządzałeś samodzielnie tarty, nie bój się spróbować, nie jest to trudne. Wystarczy mąka, jajka i masło lub margaryna, by przygotować spód i ulubione składniki na wierzch. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na tartę z rabarbarem i zachęcamy by na jego bazie eksperymentować.

Tarta z rabarbarem

Do przygotowania będziemy potrzebować: 

Spód: 250 g mąki pszennej, 150 g. masła lub margaryny, jajko, 100g cukru, szczypta soli, 2 łyżki bułki tartej,

Góra: 750 g świeżego rabarbaru, żelfix - 1 opakowanie, 1/2 szklanki dowolnego czerwonego soku owocowego, 350 g. cukru

Żółtko z jajka do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

1. Umyty rabarbar należy pokroić w plasterki, włożyć do garnka i zagotować razem z sokiem i żelfixem. Dosypujemy cukier i gotujemy do momentu zniknięcia piany. Potem nadzienie należy ostudzić.

2. W czasie gdy nadzienie stygnie, przygotowujemy ciasto. Mieszamy mąkę, sól, cukier, masło i jajko. Następnie zagniatamy w misce i zawinięte w folię na godzinę odkładamy do lodówki.

3. Dno formy o średnicy około 24 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy mąką. Teraz należy rozwałkować ok. 3.4 przygotowanego ciasta na cienki placek i wyłożyć je w formie, wylepiając jej dno i boki. Posypujemy bułką tartą.

4. Nakładamy nadzienie rabarbarowe, a potem pozostałą część ciasta tniemy na kawałki o grubości około 1 cm. Układamy je na cieście w formie kratki i smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

5. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopniu Celsjusza. Smacznego!

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama