Kochamy lato, słońce, wolny czas, który im towarzyszy, jednak, kiedy zaczynają się upały, uciekamy do cienia i raczymy się chłodnymi napojami dla zaspokojenia pragnienia. Najczęściej wybieramy sklepowe produkty, jak cola albo stare dobre (i kaloryczne) piwo. Tym bardziej warto przygotować w tym okresie napój, który będzie nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim smaczny i orzeźwiający. Oto dwie pyszne propozycje.
Chłodzący koktajl arbuzowy
Nie od dziś właśnie w lecie zajadamy się arbuzami, a to z tego powodu, że znakomicie gaszą pragnienie, dlatego koktajl ten nada się idealnie, kiedy skwar będzie lał się z nieba.
Potrzebujemy jednego średniej wielkości arbuza, jedną szklankę soku pomarańczowego i sok z połówki cytryny. A jako dodatek liście świeżej mięty.
Obieramy arbuza ze skóry i usuwamy z niego pestki, a następnie blendujemy. Dodajemy sok pomarańczowy i cytrynowy, i mieszamy. Na końcu wlewamy do szklanek i podajemy z kostkami lodu i listkiem mięty.
Meksykański napój z ogórka
Przygotowujemy jednego ogórka, sok z limonki (trzy łyżki), dwie łyżki miodu, jedną szklankę wody, kostki lodu i świeżą miętę. Obieramy ogórka ze skóry i kroimy na malutkie kawałki, a następnie wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w blenderze i miksujemy. W zależności od preferencji, możemy dodać wody, by napój nie był za gęsty, a na koniec przelewamy go przez sitko do szklanki. Wrzucamy lód, miętę i gotowe!
Nie tylko lemoniada gości na letnich stołach. Warto poeksperymentować i popróbować nowych, orzeźwiających smaków, dzięki czemu nie tylko ugasimy pragnienie, ale zafundujemy sobie prawdziwą bombę witaminową.