Mięso mielone nie musi być nudne!
Dania z mięsa mielonego kojarzyć się mogą z monotonnym smakiem i mało atrakcyjnym wyglądem, jednakże istnieje kilka przepisów, które kompletnie odmienią ten rodzaj potrawy. Mięso mielone z całą pewnością wymaga zastosowania aromatycznych przypraw i ziół, które pomogą wydobyć jego niezwykłe walory smakowe.
Mielone okaże się również świetnym dodatkiem do makaronów, sosów na ciepło, a także idealnie nada się do zrobienia roladek oraz kotletów. Przedstawione poniżej przepisy okażą się nie tylko niezwykle proste, ale i szybkie w wykonaniu. Dzięki temu dania z mięsa mielonego staną się najlepszym rozwiązaniem na błyskawiczny i smaczny obiad!
Klasyczne spaghetti z mięsem mielonym
Każdy miłośnik smacznego i zdrowego jedzenia doceni niesamowite rozwiązanie obiadowe, jakim jest spaghetti po bolońsku. Jakkolwiek banalne i zwyczajne się nie wydaje, danie to cieszy się olbrzymią popularnością, nie tylko wśród dorosłych, ale i dzieci! Chcąc trafić w gusta szerokiego grona gości, spaghetti z mięsem mielonym okaże się najbardziej bezpieczną opcją lunchową. Wykonanie tego dania zajmuje około pół godziny i nie wymaga dużego nakładu finansowego. Do ugotowania spaghetti po bolońsku potrzebne będą:
- makaron spaghetti,
- mięso mielone,
- krojone pomidory/przecier pomidorowy,
- aromatyczne przyprawy (sól, pieprz, oregano, czosnek),
- cebula,
- ulubiony ser (najlepiej parmezan).
Przepis jest naprawdę prosty - wystarczy podsmażyć cebulkę z mięsem mielonym, przyprawić je solą, pieprzem, oregano i czosnkiem, a następnie dodać pomidory lub przecier. W międzyczasie należy ugotować makaron, zgodnie ze wskazaniami producenta. Po nałożeniu dania na talerz, warto obsypać je parmezanem.
Pulpeciki z mięsa mielonego
Kolejnym wyśmienitym daniem z mięsa mielonego są pulpeciki w sosie pomidorowym. Na przygotowanie tego kultowego dania potrzeba maksymalnie 40 minut, a efekt zaskoczy i z całą pewnością zachwyci zarówno nas samych, jak i gości, którzy wpadną na pyszny, domowy obiad.
- mięso mielone,
- aromatyczne przyprawy (sól, pieprz, oregano, papryka słodka, czosnek),
- cebula,
- jajko,
- przecier pomidorowy,
- bułka tarta.
Wykonanie tego dania z mięsa mielonego jest banalnie proste - wystarczy podsmażyć cebulkę z przyprawami, następnie wymieszać ją ze zmielonym mięsem i bułką tartą. Z powstałej masy należy uformować małe kuleczki i podsmażyć je na patelni. Na koniec pozostaje tylko podgrzanie przecieru pomidorowego i przyprawienie go do smaku.
Istnieje mnóstwo prostych przepisów na mięso mielone, dzięki którym każdy smakosz domowych obiadów znajdzie idealną alternatywę dla skomplikowanych i czasochłonnych potraw. Dania te z całą pewnością staną się zarówno świetnym urozmaiceniem każdego jadłospisu, jak i wspaniałym zaskoczeniem dla niezapowiedzianych gości.