Nav
biedronka
Biedronkado końca 1 dzień
kaufland
Kauflanddo końca 4 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 3 dni
spar
SPARdo końca 1 dzień
wafelek
Wafelekdo końca 7 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 4 dni
dino
Dinodo końca 3 dni
auchan supermarket
Auchan Supermarketdo końca 4 dni
aldi
Aldido końca 1 dzień
lidl
Lidldo końca 1 dzień
stokrotka optima
Stokrotka Optimado końca 4 dni
dealz
Dealzdo końca 4 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 54 dni
hebe
Hebedo końca 34 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Mrożone czy świeże? Jakich warzyw używać do przygotowywania potraw?

Opinie na temat mrożonych warzyw są podzielone. Niektórzy do przygotowywania posiłków wykorzystują jedynie warzywa świeże, twierdząc, że mrożonki pozbawione są większości wartości odżywczych, a także gorzej smakują. A jak jest naprawdę?
Cover

Opinie na temat mrożonych warzyw są podzielone. Niektórzy do przygotowywania posiłków wykorzystują jedynie warzywa świeże, twierdząc, że mrożonki pozbawione są większości wartości odżywczych, a także gorzej smakują. A jak jest naprawdę? 

Czy mrożonki są zdrowe?

Obecnie wiadomo, że mrożone jedzenie jest bezpieczne dla zdrowia. Niejednokrotnie okazuje się także, że mrożonki mają równie wiele wartości odżywczych co niektóre świeże warzywa. Mogą stanowić także doskonały dodatek do jadłospisu, kiedy akurat nie ma sezonu na dane produkty. Organizm potrzebuje różnorodnej diety, którą trudno wprowadzić do swojego życia, wybierając jedynie świeże warzywa sezonowe. Dzięki mrożeniu do warzyw ma się za to dostęp przez cały rok. 

Walory smakowe

Choć wiele osób upiera się, że warzywa świeże mają niepowtarzalny smak, którego nie sposób oddać, przygotowując potrawy z mrożonek, prawda jest taka, że mrożone warzywa można przechowywać nawet do 8 miesięcy, bez większego wpływu na walory smakowe i ilość zawartych w nich witamin. Co więcej, mrożonki stanowią lepsze źródło witamin niż wszelkiego rodzaju suplementy, ponieważ wartości odżywcze naturalnie zawarte w pożywieniu są zdecydowanie bardziej przyswajane przez organizm. 

Co wybrać – mrożonki czy świeże warzywa? 

Kogo więc słuchać? Czy przygotowywać posiłki ze świeżych produktów, czy może kupować mrożonki i na ich bazie przygotowywać posiłki? Tak naprawdę żaden z tych wyborów nie jest do końca właściwy. Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie zarówno z mrożonek, jak i z warzyw świeżych. Dzięki temu można dostarczyć organizmowi porcję niezbędnych witamin, a jednocześnie stworzyć zbilansowaną dietę.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama