Opinie na temat mrożonych warzyw są podzielone. Niektórzy do przygotowywania posiłków wykorzystują jedynie warzywa świeże, twierdząc, że mrożonki pozbawione są większości wartości odżywczych, a także gorzej smakują. A jak jest naprawdę?
Czy mrożonki są zdrowe?
Obecnie wiadomo, że mrożone jedzenie jest bezpieczne dla zdrowia. Niejednokrotnie okazuje się także, że mrożonki mają równie wiele wartości odżywczych co niektóre świeże warzywa. Mogą stanowić także doskonały dodatek do jadłospisu, kiedy akurat nie ma sezonu na dane produkty. Organizm potrzebuje różnorodnej diety, którą trudno wprowadzić do swojego życia, wybierając jedynie świeże warzywa sezonowe. Dzięki mrożeniu do warzyw ma się za to dostęp przez cały rok.
Walory smakowe
Choć wiele osób upiera się, że warzywa świeże mają niepowtarzalny smak, którego nie sposób oddać, przygotowując potrawy z mrożonek, prawda jest taka, że mrożone warzywa można przechowywać nawet do 8 miesięcy, bez większego wpływu na walory smakowe i ilość zawartych w nich witamin. Co więcej, mrożonki stanowią lepsze źródło witamin niż wszelkiego rodzaju suplementy, ponieważ wartości odżywcze naturalnie zawarte w pożywieniu są zdecydowanie bardziej przyswajane przez organizm.
Co wybrać – mrożonki czy świeże warzywa?
Kogo więc słuchać? Czy przygotowywać posiłki ze świeżych produktów, czy może kupować mrożonki i na ich bazie przygotowywać posiłki? Tak naprawdę żaden z tych wyborów nie jest do końca właściwy. Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie zarówno z mrożonek, jak i z warzyw świeżych. Dzięki temu można dostarczyć organizmowi porcję niezbędnych witamin, a jednocześnie stworzyć zbilansowaną dietę.