Nav
intermarche super
Intermarche Superdo końca 6 dni
polomarket
POLOmarketdo końca 5 dni
kaufland
Kauflanddo końca 6 dni
lidl
Lidldo końca 2 dni
wafelek
Wafelekdo końca 2 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 3 dni
biedronka
Biedronkado końca 10 dni
auchan hipermarket
Auchan Hipermarketdo końca 6 dni
dino
Dinodo końca 5 dni
aldi
Aldido końca 2 dni
stokrotka market
Stokrotka Marketdo końca 6 dni
carrefour
Carrefourdo końca 2 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 6 dni
rossmann
RossmannOstatni dzień promocji!
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Letnie desery z sezonowych owoców

Jako, że latem mamy łatwy dostęp do świeżych owoców, warto to wykorzystać. Deser z sezonowych darów natury to bomba witamin i minerałów oraz zastrzyk energii. Masz ochotę na coś słodkiego, pożywnego i lekkiego? Sięgnij po domowe lody i desery, które są banalnie proste w wykonaniu.
Cover

Jako, że latem mamy łatwy dostęp do świeżych owoców, warto to wykorzystać. Deser z sezonowych darów natury to bomba witamin i minerałów oraz zastrzyk energii. Masz ochotę na coś słodkiego, pożywnego i lekkiego? Sięgnij po domowe lody i desery, które są banalnie proste w wykonaniu.


Pyszne i zdrowe desery na lato


•    truskawkowa pianka sernikowa


Potrzebne składniki: trzy galaretki truskawkowe lub poziomkowe, 1,5 litra wody, pół kilograma serka homogenizowanego, 0,75 kg truskawek. 

Przygotowanie: dwie galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody, a w międzyczasie wykładamy tortownicę truskawkami. Gdy galaretka stężeje, ubijamy ją mikserem na gładką piankę i dodajemy serek. Masę wylewamy na truskawki, po czym wstawiamy tortownicę do lodówki. Następnym krokiem jest ułożenie truskawek na stężałym serniku i zalanie go wcześniej przyrządzoną galaretką. 


•    jagodowe ciasto


Składniki na wierzch: 300 g czarnych jagód, pół szklanki cukru, łyżka maki, cukier wanilinowy, dwa białka jaja kurzego, szczypta soli. Składniki na ciasto: ¾ maki pszennej i ¾ szklanki mąki krupczatki, pół szklanki cukru, pół kostki masła, dwa żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia. 

Przygotowanie: w celu przygotowania ciasta należy połączyć mąkę z proszkiem, cukrem, żółtkami i masłem. Uformowaną masę przekładamy do lodówki na 30 minut, po czym wyjmujemy i rozkładamy w natłuszczonej formie. Na spód kładziemy jagody i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na dziesięć minut. W międzyczasie ubijamy białka na pianę z solą, po czym dodajemy cukier. W osobnej misce mieszamy owoce, posypujemy je mąką i cukrem. Po wyjęciu z piekarnika ciasta, kładziemy na nie jagody i przykrywamy je bezową pianką, a następnie wkładamy z powrotem do piekarnika na 30 minut.
 

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama