Moda na zdrowy tryb życia powoduje, że przywiązujemy coraz większą wagę do tego, co jemy. Wbrew powszechnej opinii nie oznacza to jednak, że musimy niektóre produkty całkowicie wykluczyć ze swojej diety. Czasem szkopuł tkwi w ilości, a nie samym pożywieniu.
Dieta z pieczywem — czy jest to możliwe?
Jak najbardziej! Nawet jeśli chcesz zdrowo się odżywiać, nic nie stoi na przeszkodzie — o ile tolerujesz gluten — abyś jadł/a swoje ulubione pieczywo. Jeśli chcesz zrzucić dodatkowe kilogramy, to nie rezygnacja z pieczywa spowoduje, że je stracić, ale ograniczenie ilości spożywanych kalorii. Deficyt kaloryczny — nawet nieznaczny — spowoduje, że w miarę czasu będzie ubywać Ci tkanki tłuszczowej.
Zdrowe odżywianie i pieczywo
Drugą kwestią jest oczywiście zdrowe odżywianie. Czy możemy powiedzieć, że pieczywo nie będzie powodowało u nas niepozytywnych zmian? I tutaj pozostaje kwestia jego ilości. Jeśli codziennie zjemy jedynie dwie kromki ulubionego chleba, to nic nam się nie stanie. Inaczej może jednak być, gdy będziemy zajadać się nim w dużej ilości. Wtedy to mogą pojawić się wzdęcia, wahania poziomu cukru we krwi, a także inne nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Warto również mieć na uwadze fakt, jaki rodzaj pieczywa spożywamy. I nie mowa tutaj o wskazaniu, czy lepszy jest ten pszeniczny, czy też żytni. Chodzi raczej o to, aby spożywane przez nas produkty wolne były od sztucznych substancji i spulchniaczy. To one są głównymi winowajcami nie tylko w rozchwianiu naszego apetytu, ale również złego samopoczucia.