Nav
polomarket
POLOmarketdo końca 1 dzień
biedronka
Biedronkado końca 2 dni
netto
Nettodo końca 2 dni
dino
Dinodo końca 1 dzień
groszek
Groszekdo końca 1 dzień
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 2 dni
intermarche super
Intermarche Superdo końca 2 dni
auchan hipermarket
Auchan Hipermarketdo końca 2 dni
aldi
Aldido końca 6 dni
kaufland
Kauflanddo końca 2 dni
lidl
Lidldo końca 2 dni
carrefour express
Carrefour ExpressOstatni dzień promocji!
super-pharm
Super-Pharmdo końca 2 dni
hebe
Hebedo końca 39 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Jakie naczynia wybrać do pieczenia potraw?

Kto z nas nie lubi zjadać się zapiekankami, soczystym mięsem, pachnącym ciastem czy też rybą w ziołach? Z całą pewnością każdy sięga po tego typu rarytasy, jednakże w celu przygotowania ich, konieczne jest użycie piekarnika. Tutaj jak wiadomo pojawia się pewne ograniczenie, gdyż nie można do niego włożyć każdego naczynia. Jakiego naczynia zatem będziemy potrzebować?
Cover

Kto z nas nie lubi zjadać się zapiekankami, soczystym mięsem, pachnącym ciastem czy też rybą w ziołach? Z całą pewnością każdy sięga po tego typu rarytasy, jednakże w celu przygotowania ich, konieczne jest użycie piekarnika. Tutaj jak wiadomo pojawia się pewne ograniczenie, gdyż nie można do niego włożyć każdego naczynia. Jakiego naczynia zatem będziemy potrzebować?

Naczynia żaroodporne – szklane czy ceramiczne?

Do pieczenia w piekarniku najlepiej sprawdzają się naczynia żaroodporne. Na rynku mamy szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o ich wybór. Różnią się rozmiarem, kształtem, kolorem i materiałem, z którego zostały wykonane. Z całą pewnością nie sprawdzą się naczynia z plastikowymi uchwytami, które pod wpływem wysokiej temperatury się stopią. Zbędne będą także wszelki zdobienia, które ulegną zatarciu czy zniszczeniu. 

To na jakie naczynie żaroodporne się zdecydujemy, zależy od częstości i rodzaju potraw, które zamierzamy w nim przyrządzać. Jeśli lubimy pieczone mięso, ciasta i zapiekane potrawy, to najlepiej sprawdzi się naczynie większych rozmiarów. Nie powinno ono mieć ostrych kantów ani rogów. 

Znacznie praktyczniejsze są naczynia z zaokrągloną przestrzenią, z której łatwiej wyciągnąć potrawy. Najczęściej sięgamy po szklane naczynia żaroodporne, które są w stanie wytrzymać nawet 300 st. C, są przezroczyste i pasują do każdej aranżacji. 

Są jednak także ceramiczne naczynia żaroodporne. Jeśli pragniemy długo użytkować taki przedmiot, to należy zainwestować w wysokiej jakości porcelanę. W przeciwnym razie naczynie zacznie pękać, pojawią się rysy i odpryski. Zaletą ceramicznych naczyń jest to, że dobrze prezentują się na stole i można serwować w nich dania bezpośrednio z piekarnika.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama