Kto z nas nie lubi zjadać się zapiekankami, soczystym mięsem, pachnącym ciastem czy też rybą w ziołach? Z całą pewnością każdy sięga po tego typu rarytasy, jednakże w celu przygotowania ich, konieczne jest użycie piekarnika. Tutaj jak wiadomo pojawia się pewne ograniczenie, gdyż nie można do niego włożyć każdego naczynia. Jakiego naczynia zatem będziemy potrzebować?
Naczynia żaroodporne – szklane czy ceramiczne?
Do pieczenia w piekarniku najlepiej sprawdzają się naczynia żaroodporne. Na rynku mamy szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o ich wybór. Różnią się rozmiarem, kształtem, kolorem i materiałem, z którego zostały wykonane. Z całą pewnością nie sprawdzą się naczynia z plastikowymi uchwytami, które pod wpływem wysokiej temperatury się stopią. Zbędne będą także wszelki zdobienia, które ulegną zatarciu czy zniszczeniu.
To na jakie naczynie żaroodporne się zdecydujemy, zależy od częstości i rodzaju potraw, które zamierzamy w nim przyrządzać. Jeśli lubimy pieczone mięso, ciasta i zapiekane potrawy, to najlepiej sprawdzi się naczynie większych rozmiarów. Nie powinno ono mieć ostrych kantów ani rogów.
Znacznie praktyczniejsze są naczynia z zaokrągloną przestrzenią, z której łatwiej wyciągnąć potrawy. Najczęściej sięgamy po szklane naczynia żaroodporne, które są w stanie wytrzymać nawet 300 st. C, są przezroczyste i pasują do każdej aranżacji.
Są jednak także ceramiczne naczynia żaroodporne. Jeśli pragniemy długo użytkować taki przedmiot, to należy zainwestować w wysokiej jakości porcelanę. W przeciwnym razie naczynie zacznie pękać, pojawią się rysy i odpryski. Zaletą ceramicznych naczyń jest to, że dobrze prezentują się na stole i można serwować w nich dania bezpośrednio z piekarnika.