Nav
polomarket
POLOmarketOstatni dzień promocji!
kaufland
Kauflanddo końca 1 dzień
netto
Nettodo końca 1 dzień
dino
DinoOstatni dzień promocji!
groszek
GroszekOstatni dzień promocji!
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 1 dzień
intermarche super
Intermarche Superdo końca 1 dzień
auchan hipermarket
Auchan Hipermarketdo końca 1 dzień
aldi
Aldido końca 5 dni
biedronka
Biedronkado końca 5 dni
stokrotka optima
Stokrotka OptimaWażna za 2 dni
supeco
Supecodo końca 5 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 1 dzień
hebe
Hebedo końca 38 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porównania

Jak wybierać pieczywo? Czym różni się jasne od ciemnego?

Produkty mączne, w tym pieczywo, znajdują się w aktualnej piramidzie żywieniowej na trzeciej pozycji od dołu - nad ruchem fizycznym oraz warzywami i owocami. Stawią więc istotną część zdrowej diety.
Cover

Produkty mączne, w tym pieczywo, znajdują się w aktualnej piramidzie żywieniowej na trzeciej pozycji od dołu - nad ruchem fizycznym oraz warzywami i owocami. Stawią więc istotną część zdrowej diety.

Zaleca się unikanie pieczywa z przetworzonej i oczyszczonej mąki, natomiast poleca zwiększenie spożycia wyrobów z pełnego ziarna. 

Jasne i ciemne pieczywo

Pieczywo na ogół dzielimy na jasne i ciemne. Jasne pieczywo wytwarzane jest najczęściej z mąki pszennej, wysoko oczyszczonej poprzez pozbawienie jej elementów z zewnętrznej warstwy ziarna. Im mąka jest jaśniejsza, tym bardziej przetworzona, a tym samym mniej zawiera cennego białka, składników mineralnych czy też błonnika.

Pieczywo uznawane za ciemne produkowane jest z mniej przetworzonej mąki, często żytniej lub z jej znacznym udziałem. Zawiera ona sporo elementów z całego ziarna (stąd ciemna barwa), a tym samym cenne składniki odżywcze. Ciemne pieczywo jest przygotowywane z mąki pełnoziarnistej, razowej, czy też graham. 

Chleb pszenny czy żytni

Wybierając pieczywo, warto częściej decydować się na chleb żytni lub zawierający znaczną ilość mąki żytniej. Mąka ta jest zdrowsza ze względu na zawartość sporej ilości witamin z grupy B, jest też cennym źródłem błonnika. 

Dobrze jest również wybierać chleb na zakwasie, zapobiega on zaparciom, poprawia pracę jelit i wspomaga rozwój bakterii probiotycznych, korzystnie wpływających na odporność organizmu. 

Dobry chleb jadany regularnie potrafi poprawić funkcjonowanie organizmu. Wybierając pieczywo warto kierować się zdrowiem.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama