Produkty mączne, w tym pieczywo, znajdują się w aktualnej piramidzie żywieniowej na trzeciej pozycji od dołu - nad ruchem fizycznym oraz warzywami i owocami. Stawią więc istotną część zdrowej diety.
Zaleca się unikanie pieczywa z przetworzonej i oczyszczonej mąki, natomiast poleca zwiększenie spożycia wyrobów z pełnego ziarna.
Jasne i ciemne pieczywo
Pieczywo na ogół dzielimy na jasne i ciemne. Jasne pieczywo wytwarzane jest najczęściej z mąki pszennej, wysoko oczyszczonej poprzez pozbawienie jej elementów z zewnętrznej warstwy ziarna. Im mąka jest jaśniejsza, tym bardziej przetworzona, a tym samym mniej zawiera cennego białka, składników mineralnych czy też błonnika.
Pieczywo uznawane za ciemne produkowane jest z mniej przetworzonej mąki, często żytniej lub z jej znacznym udziałem. Zawiera ona sporo elementów z całego ziarna (stąd ciemna barwa), a tym samym cenne składniki odżywcze. Ciemne pieczywo jest przygotowywane z mąki pełnoziarnistej, razowej, czy też graham.
Chleb pszenny czy żytni
Wybierając pieczywo, warto częściej decydować się na chleb żytni lub zawierający znaczną ilość mąki żytniej. Mąka ta jest zdrowsza ze względu na zawartość sporej ilości witamin z grupy B, jest też cennym źródłem błonnika.
Dobrze jest również wybierać chleb na zakwasie, zapobiega on zaparciom, poprawia pracę jelit i wspomaga rozwój bakterii probiotycznych, korzystnie wpływających na odporność organizmu.
Dobry chleb jadany regularnie potrafi poprawić funkcjonowanie organizmu. Wybierając pieczywo warto kierować się zdrowiem.