Sezon grillowy za pasem. Piękna pogoda w majówkę jest doskonałą okazją do spotkań przy grillu. Boczek, marynowane mięso, kiełbasy, plasterki warzyw, kolorowe szaszłyki - oto co można znaleźć na ruszcie grilla.
Szaszłyki są bardzo proste w przygotowaniu i mało pracochłonne - na szpadkę należy nabić w zależności od preferencji mięso, kawałki ryby i różne warzywa. Można je grillować, piec w piekarniku lub usmażyć na patelni.
Jak przyrządzić pyszne szaszłyki z grilla?
Aby szaszłyki były smakowite i zachwyciły podniebienia warto przestrzegać następujących zasad:
Po pierwsze - szaszłyki powinny przyciągać wzrok. Kolorystykę zapewni odpowiedni dobór warzyw m.in. czerwona, zielona i żółta papryka, pomidorki koktajlowe, czerwona i żółta cebula.
Po drugie - mięso do szaszłyków (karkówka, kurczak, boczek, polędwiczki wieprzowe) lub ryby muszą być odpowiednio wcześniej zamarynowane (min. 4 godziny, ale pełnię smaku mięso osiągnie, gdy będzie marynowane całą noc). Bez tego danie będzie nijakie i mdłe w smaku.
Po trzecie - kompozycja mięsa i warzyw musi być odpowiednio dobrana. Bardzo dobrze sprawdzi się kompozycja z 2 rodzajów mięsa i warzyw. Smak niektórych mięs uwydatni np. ananas.
Po czwarte - odpowiedni sposób grillowania. Grill powinien być rozgrzany przed ułożeniem szaszłyków na ruszcie. Czas grillowania to ok. 10 minut, ale może być dłuższy, jeśli kawałki mięsa są grubsze.
Szaszłyki należy co jakiś czas obracać i polewać marynatą.
Po piąte - dodatki. Sałatki, sosy, pieczywo, frytki, sery będą wspaniałym uzupełnieniem potrawy.