Grill jest pojęciem, które bardzo często kojarzone jest z przyrządzaniem mięsa. Nie możemy jednak zapominać o tym, że do grillowania możemy wykorzystać dowolną rybę słodko- lub słonowodną. Bez względu na to, czy do grillowania wykorzystamy pstrąga, halibuta, leszcza czy makrelę, będziemy mogli cieszyć się unikalnymi walorami smakowymi. Aby tak się stało, konieczne jest jednak zachowanie pewnych zasad przyrządzania ryb na grillu.
Ryba na grillu — etapy przyrządzania
Pierwszą czynnością związaną z przygotowaniem ryby do grillowania jest zamarynowanie ryby przed finalnym przyrządzeniem. Aby tego dokonać, konieczne jest umycie ryby i zanurzenie jej w marynacie przygotowanej na bazie soku z cytryny i oliwy z oliwek, która natłuszcza rybę.
Kolejną fazą jest faszerowanie ryby, które następuje przed grillowaniem. Aby tego dokonać, należy wnętrze pociętej ryby posypać pieprzem i umieścić w nim liście świeżych ziół, pietruszki lub tymianku. Aby zwiększyć potencjał smakowy, jaki będą przejawiać nasze dania rybne z grilla, można wypełnić wnętrze ryby startymi warzywami, takimi jak seler kapusta lub marchew. Bardzo ważne jest, aby na tym etapie nie bać się eksperymentów z warzywami, ziołami i przyprawami. Mogą one bowiem przyczynić się do tego, że uzyskamy niepowtarzalne walory smakowe w grillowanej rybie.
Ostatnim etapem naszej pracy jest umieszczenie ryby na grillu. Aby to zrobić, możemy przygotować wysmarowaną od środka folię, następnie zawinąć w nią rybę, którą na samym końcu kładziemy na ruszcie. Inną alternatywą jest wykorzystanie specjalnego koszyczka do grillowania ryb, który ułatwi obracanie filetem.