Nav
biedronka
Biedronkado końca 15 dni
rossmann
Rossmanndo końca 13 dni
jula
Julado końca 9 dni
żabka
ŻabkaOstatni dzień promocji!
pepco
Pepcodo końca 1 dzień
castorama
Castoramado końca 14 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 12 dni
aldi
Aldido końca 5 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 7 dni
media markt
Media Marktdo końca 7 dni
action
ActionOstatni dzień promocji!
dino
DinoOstatni dzień promocji!
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 5 dni
hebe
Hebedo końca 7 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Jak czytać etykiety spożywcze?

Świadomy konsument to taki, który czyta etykiety na produktach zanim włoży je do sklepowego koszyka. Warto jest bowiem wypełniać go tylko takimi rzeczami, które służą zarówno nam, jak i środowisku.
Cover

Świadomy konsument to taki, który czyta etykiety na produktach zanim włoży je do sklepowego koszyka. Warto jest bowiem wypełniać go tylko takimi rzeczami, które służą zarówno nam, jak i środowisku. To czy produkt jest zdrowy, czy nie, możemy wyczytać na opakowaniu. Jak należy czytać etykiety spożywcze i na co zwracać szczególną uwagę?

Co musi się znaleźć na etykiecie spożywczej?

Elementy etykiety spożywczej są w dużej mierze zależne od przepisów prawnych. To one nakładają na producenta obowiązek informowania o tym, co zostało użyte do wykonania produktu leżącego na sklepowej półce. Co konkretnie musi się znaleźć na takim opakowaniu? Musi znajdować się na nim etykieta, która będzie nieusuwalna, a informacje na niej zawarte muszą być podane w sposób zrozumiały dla konsumenta. Na etykiecie znajdziemy nazwę produktu, jego ilość, trwałość, sposób, w który produkt powinien być przechowywany oraz ewentualne certyfikaty jakości. Jedną za najistotniejszych z punktu widzenia kupującego treści jest jednak wykaz składników, któremu powinniśmy się dokładnie przyglądać.

Wykaz składników: na co zwracać szczególną uwagę?

Wykaz składników zawiera informacje o wszystkich półproduktach, które zostały użyte do stworzenia kupowanego przez nas produktu. Jest on podawany zgodnie z zawartością danej substancji, co oznacza, że na pierwszym miejscu znajdziemy składnik, którego jest najwięcej, zaś na końcu ten, którego jest najmniej. Robiąc zakupy zwracajmy na tę listę uwagę pod kątem występowania szkodliwych dla nas alergenów. Generalnie można powiedzieć, że im krótsza lista składników, tym mniej chemii znajdziemy w danym produkcie. Powinniśmy się wystrzegać szczególnie produktów z dużą zawartością konserwantów, które są oznaczane literą E na etykiecie. Przed wyjściem do sklepu warto sprawdzić w internecie, które z substancji dodawanych do żywności są szczególnie szkodliwe.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama