Świadomy konsument to taki, który czyta etykiety na produktach zanim włoży je do sklepowego koszyka. Warto jest bowiem wypełniać go tylko takimi rzeczami, które służą zarówno nam, jak i środowisku. To czy produkt jest zdrowy, czy nie, możemy wyczytać na opakowaniu. Jak należy czytać etykiety spożywcze i na co zwracać szczególną uwagę?
Co musi się znaleźć na etykiecie spożywczej?
Elementy etykiety spożywczej są w dużej mierze zależne od przepisów prawnych. To one nakładają na producenta obowiązek informowania o tym, co zostało użyte do wykonania produktu leżącego na sklepowej półce. Co konkretnie musi się znaleźć na takim opakowaniu? Musi znajdować się na nim etykieta, która będzie nieusuwalna, a informacje na niej zawarte muszą być podane w sposób zrozumiały dla konsumenta. Na etykiecie znajdziemy nazwę produktu, jego ilość, trwałość, sposób, w który produkt powinien być przechowywany oraz ewentualne certyfikaty jakości. Jedną za najistotniejszych z punktu widzenia kupującego treści jest jednak wykaz składników, któremu powinniśmy się dokładnie przyglądać.
Wykaz składników: na co zwracać szczególną uwagę?
Wykaz składników zawiera informacje o wszystkich półproduktach, które zostały użyte do stworzenia kupowanego przez nas produktu. Jest on podawany zgodnie z zawartością danej substancji, co oznacza, że na pierwszym miejscu znajdziemy składnik, którego jest najwięcej, zaś na końcu ten, którego jest najmniej. Robiąc zakupy zwracajmy na tę listę uwagę pod kątem występowania szkodliwych dla nas alergenów. Generalnie można powiedzieć, że im krótsza lista składników, tym mniej chemii znajdziemy w danym produkcie. Powinniśmy się wystrzegać szczególnie produktów z dużą zawartością konserwantów, które są oznaczane literą E na etykiecie. Przed wyjściem do sklepu warto sprawdzić w internecie, które z substancji dodawanych do żywności są szczególnie szkodliwe.