Nav
polomarket
POLOmarketOstatni dzień promocji!
kaufland
Kauflanddo końca 1 dzień
netto
Nettodo końca 1 dzień
dino
DinoOstatni dzień promocji!
groszek
GroszekOstatni dzień promocji!
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 1 dzień
intermarche super
Intermarche Superdo końca 1 dzień
auchan hipermarket
Auchan Hipermarketdo końca 1 dzień
aldi
Aldido końca 5 dni
biedronka
Biedronkado końca 5 dni
stokrotka optima
Stokrotka OptimaWażna za 2 dni
twój market
Twój MarketWażna od jutra
super-pharm
Super-Pharmdo końca 1 dzień
hebe
Hebedo końca 38 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Jak czytać etykiety spożywcze?

Świadomy konsument to taki, który czyta etykiety na produktach zanim włoży je do sklepowego koszyka. Warto jest bowiem wypełniać go tylko takimi rzeczami, które służą zarówno nam, jak i środowisku.
Cover

Świadomy konsument to taki, który czyta etykiety na produktach zanim włoży je do sklepowego koszyka. Warto jest bowiem wypełniać go tylko takimi rzeczami, które służą zarówno nam, jak i środowisku. To czy produkt jest zdrowy, czy nie, możemy wyczytać na opakowaniu. Jak należy czytać etykiety spożywcze i na co zwracać szczególną uwagę?

Co musi się znaleźć na etykiecie spożywczej?

Elementy etykiety spożywczej są w dużej mierze zależne od przepisów prawnych. To one nakładają na producenta obowiązek informowania o tym, co zostało użyte do wykonania produktu leżącego na sklepowej półce. Co konkretnie musi się znaleźć na takim opakowaniu? Musi znajdować się na nim etykieta, która będzie nieusuwalna, a informacje na niej zawarte muszą być podane w sposób zrozumiały dla konsumenta. Na etykiecie znajdziemy nazwę produktu, jego ilość, trwałość, sposób, w który produkt powinien być przechowywany oraz ewentualne certyfikaty jakości. Jedną za najistotniejszych z punktu widzenia kupującego treści jest jednak wykaz składników, któremu powinniśmy się dokładnie przyglądać.

Wykaz składników: na co zwracać szczególną uwagę?

Wykaz składników zawiera informacje o wszystkich półproduktach, które zostały użyte do stworzenia kupowanego przez nas produktu. Jest on podawany zgodnie z zawartością danej substancji, co oznacza, że na pierwszym miejscu znajdziemy składnik, którego jest najwięcej, zaś na końcu ten, którego jest najmniej. Robiąc zakupy zwracajmy na tę listę uwagę pod kątem występowania szkodliwych dla nas alergenów. Generalnie można powiedzieć, że im krótsza lista składników, tym mniej chemii znajdziemy w danym produkcie. Powinniśmy się wystrzegać szczególnie produktów z dużą zawartością konserwantów, które są oznaczane literą E na etykiecie. Przed wyjściem do sklepu warto sprawdzić w internecie, które z substancji dodawanych do żywności są szczególnie szkodliwe.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama