Herbata Matcha jest pochodzącą z Japonii sproszkowaną, zieloną herbatą, której zdrowotne właściwości przeszły już do kanonu miłośników naparów. W kulturze wschodniej znana jest już niemal od tysiąca lat, zaś na rynku europejskim zaczyna zdobywać wielką popularność stosunkowo od niedawna. Powszechnie stosowana jest jako dodatek do dań makaronowych czy deserów, niemniej to jej właściwości zdrowotne sprawiły, że stanowi ona aktualnie pożądany towar przez entuzjastów zdrowej żywności.
Matcha jest istną składnicą tzw. antyoksydantów, czyli związków chemicznych hamujących rozwój nowotworów. Pomaga ona także zapobiegać chorobom układu krążenia jak i posiada pozytywne działanie w przypadku odchudzania. Ta działająca relaksacyjnie i odprężająco herbata posiada 137 razy więcej antyoksydantów niż herbata czarna, zaś jej wartość odżywcza stanowi ekwiwalent nawet dziesięciu filiżanek zwykłej zielonej herbaty - która i tak uznawana jest za jeden ze zdrowszych i bardziej odżywczych naparów.
Warto zaznaczyć, że herbata Matcha stanowi również świetny zamiennik kawy - działa równie pobudzająco choć stan pobudzenia utrzymywany jest w organizmie zdecydowanie dłużej, zaś w przypadku dłuższego zaparzania tej niezwykłej herbaty, w dużych ilościach wyzwalana zostaje L-teanina, czyli związek, który działa odprężająco, niweluje stres oraz pomaga stabilizować pogodny nastrój. Najwyższa jakość herbaty Matcha pojawia się, gdy do sporządzenia naparu używamy młodych liści, niemniej jednak "zwykła" sproszkowana Matcha także stanowi skarbiec pozytywnych właściwości.