Nav
polomarket
POLOmarketOstatni dzień promocji!
kaufland
Kauflanddo końca 1 dzień
netto
Nettodo końca 1 dzień
dino
DinoOstatni dzień promocji!
groszek
GroszekOstatni dzień promocji!
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 1 dzień
biedronka
Biedronkado końca 5 dni
polomarket
POLOmarketWażna od jutra
aldi
Aldido końca 5 dni
lidl
Lidldo końca 1 dzień
stokrotka optima
Stokrotka OptimaWażna za 2 dni
żabka
Żabkado końca 7 dni
super-pharm
Super-Pharmdo końca 58 dni
hebe
Hebedo końca 38 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama
Porady

Co zjeść w upalną pogodę?

Lato to czas, kiedy nie mamy ochoty spędzać długich godzin w kuchni, jednakże nasz apetyt pobudza mnogość owoców i warzyw dostępnych w tym okresie w sklepach i na targowiskach. Z ich wykorzystaniem można stworzyć nie tylko przekąski, ale także pełne witamin, sycące dania obiadowe, do których należą na przykład chłodnik i gazpacho. W jaki sposób przygotować takie pyszne, aromatyczne jedzenie na gorące dni?
Cover

Lato to czas, kiedy nie mamy ochoty spędzać długich godzin w kuchni, jednakże nasz apetyt pobudza mnogość owoców i warzyw dostępnych w tym okresie w sklepach i na targowiskach. Z ich wykorzystaniem można stworzyć nie tylko przekąski, ale także pełne witamin, sycące dania obiadowe, do których należą na przykład chłodnik i gazpacho. W jaki sposób przygotować takie pyszne, aromatyczne jedzenie na gorące dni?

Chłodzą i smakują

Pyszny chłodnik z buraczkami w pięknym kolorze i o niezapomnianym smaku dzieciństwa można zrobić w 15 minut. Czas oczekiwania nas spożycie wydłuży się jednak przez to, że gotową potrawę trzeba przez około 30 minut schłodzić w lodówce. Po obraniu buraków, należy je pokroić w małą kostkę i przez 10 minut gotować w niewielkiej ilości bulionu. Zmiksowane buraki dodaje się następnie do  ok. 400 ml jogurtu naturalnego. Następnie całość doprawia sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz posypuje koperkiem. Można także do chłodnika dodać ogórek świeży i jajko na twardo.

Gazpacho sprawi jeszcze mniej trudności w przygotowaniu, ponieważ wystarczy wybrać kilka bardzo dojrzałych pomidorów i jedną paprykę, ogórek i opcjonalnie cebulę oraz czosnek. Z papryki wyjmuje się z gniazdo nasienne i kroi ją na mniejsze cząstki, a następnie warzywa miksuje razem z odrobiną wody na gładką masę. Po doprawieniu oliwą i octem winnym, przez około pół godziny warto schłodzić całość w lodówce. Danie podaje się ozdabiając listkami bazylii. Doskonale pasują do niego grzanki. Dla miłośników pomidorów nie ma lepszego pomysłu na letnie danie.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama