Lato to czas, kiedy nie mamy ochoty spędzać długich godzin w kuchni, jednakże nasz apetyt pobudza mnogość owoców i warzyw dostępnych w tym okresie w sklepach i na targowiskach. Z ich wykorzystaniem można stworzyć nie tylko przekąski, ale także pełne witamin, sycące dania obiadowe, do których należą na przykład chłodnik i gazpacho. W jaki sposób przygotować takie pyszne, aromatyczne jedzenie na gorące dni?
Chłodzą i smakują
Pyszny chłodnik z buraczkami w pięknym kolorze i o niezapomnianym smaku dzieciństwa można zrobić w 15 minut. Czas oczekiwania nas spożycie wydłuży się jednak przez to, że gotową potrawę trzeba przez około 30 minut schłodzić w lodówce. Po obraniu buraków, należy je pokroić w małą kostkę i przez 10 minut gotować w niewielkiej ilości bulionu. Zmiksowane buraki dodaje się następnie do ok. 400 ml jogurtu naturalnego. Następnie całość doprawia sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz posypuje koperkiem. Można także do chłodnika dodać ogórek świeży i jajko na twardo.
Gazpacho sprawi jeszcze mniej trudności w przygotowaniu, ponieważ wystarczy wybrać kilka bardzo dojrzałych pomidorów i jedną paprykę, ogórek i opcjonalnie cebulę oraz czosnek. Z papryki wyjmuje się z gniazdo nasienne i kroi ją na mniejsze cząstki, a następnie warzywa miksuje razem z odrobiną wody na gładką masę. Po doprawieniu oliwą i octem winnym, przez około pół godziny warto schłodzić całość w lodówce. Danie podaje się ozdabiając listkami bazylii. Doskonale pasują do niego grzanki. Dla miłośników pomidorów nie ma lepszego pomysłu na letnie danie.