Nav
biedronka
Biedronkado końca 6 dni
kaufland
KauflandWażna za 4 dni
delisso
Delissodo końca 17 dni
żabka
Żabkado końca 5 dni
pepco
Pepcodo końca 6 dni
castorama
Castoramado końca 19 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 17 dni
delikatesy cezar
Delikatesy CEZARdo końca 12 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 12 dni
media markt
Media Marktdo końca 12 dni
action
Actiondo końca 5 dni
dino
Dinodo końca 5 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 6 dni
hebe
Hebedo końca 13 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama

Jak smacznie wykorzystać marcepan? Zrób bożonarodzeniowy Stolen!

Jeszcze parę lat temu był mi zupełnie nieznany. A dzisiaj? Dzisiaj bez niego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Mowa o Stolenie, przepysznym cieście z marcepanem. Każdego roku, na przełomie listopada i grudnia, ten aromatyczny składnik ciast można znaleźć w sklepach LIDLa.
Cover

W 200-gramowych paczkach znajdziecie prawdziwą masę marcepanową. Do tego w super cenie 5,55 zł za sztukę. Są również wersje oblane czekoladą, tzw. chlebki oraz cukierki lub inne smakołyki. Mimo, że lubię wszystko co słodkie, to nie ulegam całkowicie migdałowej pokusie i czekam na domowe ciasto z ulubionym składnikiem. 

Żona zawsze robi zapas tego marcepanu, chociaż i tak najczęściej spożywamy go w jednym z wypieków, który gości na naszym stole tuż przed Wigilią oraz w Nowy Rok. Nie wiem dlaczego Paula sama nie robi takiej masy z migdałów, ale nie wnikam. Kiedyś tylko wspominała, że w gorączce świątecznej bieganiny, mycia 8 okien z obu stron i przygotowywania 12 potraw, woli kupić kostkę gotowego marcepanu i że za 5,55 zł nie ruszy łapą, aby blanszować i mielić migdały. Kobieta ma czyste ręce, a w smaku i pewnie nie zauważyłbym różnicy. 

Co to jest Stolen?

Stolen to drożdżowe ciasto pochodzące zza naszej zachodniej granicy, a konkretnie z Drezna. W środku ciasta znajdziemy dużą ilość bakalii i marcepanową wkładkę. Z wierzchu nasączane jest rozpuszczonym masłem i posypywane cukrem pudrem. Smakuje naprawdę wybornie, a do tego ten zapach...

Jeśli poczuliście się skuszeni i też chcecie spróbować Stollena, podaję przepis od małżonki. Nie jest oszczędny w składnikach, ale to akurat jego duży plus. 

marcepan lidl

Składniki

Zaczyn:

  • 100 g mąki pszennej
  • 175 ml mleka
  • 45 g drożdży świeżych

Ciasto :

  • 400 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g roztopionego masła
  • 75 ml mleka
  • mielona gałka muszkatołowa
  • mielony kardamon
  • mielony goździki
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Nadzienie:

  • bakalie: żurawina, rodzynki – razem około 200 g
  • 80 g migdałów
  • skórka pomarańczowa (można kupić gotową)
  • 200 g marcepanu
  • 3 łyżeczki rumu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • oraz
  • cukier puder do posypania
  • łyżka rozpuszczonego masła

Sposób przygotowania

W małej misce wymieszać składniki na zaczyn (mąkę, ciepłe mleko i drożdże). Ostawić na 30 minut w dość ciepłe miejsce aby podrósł. Do zaczynu dodać pozostałą mąkę, wymieszać. Dodać przyprawy, sól, cukier, skórkę cytrynową oraz jajko (można lekko roztrzepać). Na końcu dodać rozpuszczone masło i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto i odstawić, aż podrośnie około 1h. Suszone owoce zalać 3 łyżeczkami rumu i macerować. Gdy ciasto już podrośnie, można dodać składniki nadzienia: żurawina, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa. Rum należy wcześniej odsączyć (jeszcze będzie potrzebny), a migdały posiekać. Zagnieść ciasto, by bakalie były równomiernie rozłożone i podzielić je na pół.

Pora na marcepan! Wyjąć go z opakowania, rozdrobnić palcami. W małej miseczce wymieszać cukier puder i rum, który pozostał z maceracji owoców oraz nasz marcepan. Na początku będzie szło opornie, ale da się to ładnie wymieszać. Uformować z marcepanu dwa wałki, jak na kopytka. Rozwałkować pierwszą część ciasta dość grubo, a na długość wałka z marcepanu. Ułożyć marcepan i przykryć połówką ciasta dociskając końce i brzegi. Tak samo przygotować drugi Stollen. Ciasto powinno być z jednej strony wyższe niż z drugiej. Można też przygotować ciasta o długości keksówki, zawinąć w środek marcepan i upiec w foremce. 

Ta przygotowane ciasta pozostawić jeszcze na co najmniej 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Czas pieczenia 30-40 minut. Po wyjęciu blach z piekarnika, gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe, posmarować obficie rozpuszczonym masłem i oprószyć grubą warstwą cukru pudru. Smacznego! :)

stolen

Ale to nie wszystko

Inne zastosowanie marcepanu, którym sam mogę się pochwalić, to formowanie ozdób na ciasta. Upiekłem kiedyś ciasto marchewkowe, które ozdobiłem marchewkami, które sam ulepiłem z marcepanu z dodatkiem barwnika spożywczego. Takie wypieki robią wrażenie, jest przy nich dużo zabawy, a co najważniejsze dla łasuchów - są jadalne! Masa marcepanowa ma dość długi termin ważności i warto mieć jedno opakowanie w zapasie.

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama