Nav
biedronka
Biedronkado końca 1 dzień
rossmann
Rossmanndo końca 3 dni
makro cash&carry
Makro Cash&CarryWażna za 3 dni
żabka
Żabkado końca 10 dni
pepco
Pepcodo końca 11 dni
e.leclerc
E.LeclercWażna za 3 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 3 dni
kaufland
Kauflanddo końca 4 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 2 dni
media markt
Media Marktdo końca 1 dzień
action
Actiondo końca 3 dni
dino
Dinodo końca 3 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 4 dni
hebe
Hebedo końca 18 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama

Gdzie po oryginalny włoski makaron? Do LIDLa!

Gdy tylko dowiedziałem się, że Lidl szykuje tydzień kuchni włoskiej, od razu zrobiłem listę produktów, które na pewno trafią do mojego wózka. Otóż kuchnia włoska, to jedna z moich ulubionych, a wszystko dzięki sprężystym makaronom, słodkim pomidorom i oliwie pachnącej ziołami. Od dziecka lubiłem jeść różnego rodzaju kluski i kluseczki. Z czasem gust i smak mi się wyrobił i potrafię odróżnić dobry makaron od kiepskiego. Dlatego z wielkim bólem stwierdzam, że moja ulubiona marka makaronów, tj. Lubella bardzo się popsuła na przestrzeni ostatnich lat i niewiele różni się o tanich makaronów za 1,99 zł. Tak więc do makaronów podchodzę rozważnie i najczęściej kupuję te droższe. Smak jest bez porównania lepszy.
Cover

Kiedyś w pasji gotowania, jak nigdy, udał mi się przepyszny i idealnie gęsty sos do spaghetti. Lato sprzyjało, aby pomidory osiągnęły swą dojrzałość, do tego świeże zioła, posmak czosnku. Całość idealnie zasmażona. Nie chcę się przechwalać, ale sos wyszedł tak dobry, że wszyscy w domu próbowali prosto z patelni. Historia miałaby swój szczęśliwy koniec, gdyby się nie okazało, że w szafce czeka niedobry makaron spaghetti. O tym przekonałem się już w trakcie gotowania. Woda szybko stała się mętna, makaron zbladł i zrobił się bardzo miękki. Pomimo starań ugotowania go w sposób al dente, cała porcja wylądowała w koszu, a mój idealny sos poczekał na mój rychły powrót ze sklepu z nową paczką makaronu.

Jak rozpoznać dobry makaron

Dobry makaron powinien mieć w swoim składzie 100% twardej pszenicy durum i być żółty. Przed dokonaniem zakupu dokładnie przyjrzyjcie się w sklepie, jakie są różnice w barwie między różnymi producentami.

Makaron niskiej jakości bardzo łatwo się rozgotowuje. Ugotowanie takiego makaronu al dente jest praktycznie niemożliwe i bez względu na to, jak byśmy się starali, to zawsze wychodzą z niego rozgotowane kluchy.

makaron lidl

Jaki makaron wybrać

Zamierzam kupić ekstra długi makaron Spaghettoni 50 cm. Za 500 g produktu zapłacimy 3,39 zł. Są trzy wersje kolorystyczno-smakowe, nie lada gratka dla takiego makaroniarza jak ja ;).


Warty zakupów jest również Pappardelle/Tagliatelle. Tu już wychodzi nieco drożej, bo 250 g czyli porcja dla dwóch osób to koszt 2,99zł. Produkt jednak jest wart każdej wydanej złotówki. Dla wielbicieli tych grubych wstążek dobra wiadomość, bo makaron dostępny jest w stałej ofercie sklepu, a można go znaleźć w chłodni. Polecam podawać go ze świeżym sosem pesto.

Na pewno zakupię jeszcze Tagliolini czyli makaron barwiony pomidorami i papryką lub... mątwą! Ten paprykowy idealnie pasowałby do aglio olio czyli "sosu" przyrządzonego z oliwy, czosnku i papryczki chili. Całość się podsmaża na patelni i dodaje ugotowany makaron. Za 3,49 zł/250 g warto zaryzykować i spróbować.

Oprócz testowania nowych smaków, na pewno zaopatrzę się w kilka opakowań Spaghetti Tricolore. Cena 3,49 zł/0,5 kg jest niższa od nie jednej paczki "klusek" rodzimego pochodzenia, a do tego smakuje bez porównania lepiej.

makaron włoski z lidla

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama