Nav
biedronka
Biedronkado końca 2 dni
rossmann
Rossmanndo końca 4 dni
makro cash&carry
Makro Cash&CarryWażna za 4 dni
żabka
Żabkado końca 11 dni
pepco
Pepcodo końca 12 dni
e.leclerc
E.LeclercWażna za 4 dni
drogerie natura
Drogerie Naturado końca 4 dni
kaufland
Kauflanddo końca 5 dni
neopunkt
NEOPUNKTdo końca 3 dni
media markt
Media Marktdo końca 2 dni
action
Actiondo końca 4 dni
dino
Dinodo końca 4 dni
delikatesy centrum
Delikatesy Centrumdo końca 5 dni
hebe
Hebedo końca 19 dni
Nav
Reklama
Reklama
Reklama

Advocaat nie tylko na Wielkanoc!

​Likier jajeczny znany inaczej jako Advocaat lub Ajerkoniak to trunek nierozłącznie kojarzony ze świętami Wielkanocnymi. Jednak czy oznacza to, że jego spożywanie jest w dobrym guście wyłącznie w tym okresie? Oczywiście, że nie!
Cover

 

Pozostałość po świętach…

Nie ważne czy po świętach pozostała Ci napoczęta butelka, czy nieco własnej roboty likieru, któremu kończy się termin przydatności.
Może wydawać się to nieco dziwne, ale Advocaat jest niezwykle ciekawym składnikiem drinków, który przy zachowaniu odpowiednich zasad miksologii pozwala kreować zaskakujące drinki. Czas, aby przybliżyć nieco kwestię z czym łączyć likier jajeczny, żeby uzyskać smaczne i imponujące efekty.

Nie tylko z kawą smakuje dobrze!

Chyba najpopularniejszym połączeniem jest kawa z ajerkoniakiem i nic dziwnego, ponieważ jest to genialny i smak. Jednak nawet najlepszy drink z czasem może stać się nudny. Dlatego też warto szukać innych pomysłów.
Na początek warto kierować się prostą miksologiczną zasadą, że składniki o podobnej barwie powinny razem dobrze smakować- POWINNY, więc nie zawsze będą i należy o tym pamiętać.
Przykładem dobrego połączenia opartego o zasadę kolorów jest mix likieru jajecznego z sokiem bananowym, lub anasowym. Smakuje wyśmienicie i wnosi egzotyczny klimat.

Często również można spotkać połączenie ajerkoniaku z sokiem pomarańczowym. W tym przypadku należy pamiętać o zasadzie, że przygotowując drinki na bazie likierów śmietankowych i jajecznych należy uważać z owocami cytrusowymi. Po pierwsze ze względu na stosunkowo dużą kwaskowatość, a po drugie na różne tekstury obu składników. Mieszając likier jajeczny z małą ilością soku pomarańczowego uzyskamy bardzo smakowity i ładnie wyglądający efekt, jednak łącząc je w stosunku 2:1 lub 3:1 (stosunek sok : likier) uzyskamy dosyć mdły drink o niejednorodnej strukturze z charakterystycznymi rozwarstwieniami.

Co do połączeń z innymi alkoholami mamy dosyć szerokie pole do popisu. Na długie jesienne wieczory można spróbować połączenia z brandy, w lecie świetnie sprawdzi się połączenie likieru jajecznego z rumem, zwłaszcza typu spicy lub aromatycznym rumem starzonym. Na wiosnę Advocaat świetnie smakuje w towarzystwie aromatycznego amaretto.

Kwestia lodu

Używanie lodu w drinkach opartych na gęstych składnikach jest często dosyć problematyczne, ponieważ woda z topniejącego lodu nie łączy się bezpośrednio z drinkiem, lecz tworzy wokół kostek płynne otoczki przez co otrzymujemy niezbyt estetycznie wyglądający efekt.

Dlatego bardzo często drinki na bazie likieru jajecznego serwowane są bez lodu, ale odpowiednio schłodzone w procesie przygotowywania. Jednak jeśli drink wymaga użycia lodu ze wzglądu na wysoką zawartość alkoholu lub wysoką temperaturę na zewnątrz bardzo dobre efekty zarówno wizualne jak i efekt chłodzenia  daje zastosowanie kruszonego lodu, który w odpowiedniej ilości topi się znacznie wolniej niż lód w kostkach.
Jeśli jednak skazani jesteśmy na używanie kostek lodu zawsze pamiętajmy o dodaniu do drinka mieszadełka, aby na bieżąco mieszać topniejąca wodę.

Cały czas na topie!

Mimo, że największą popularność likier jajeczny osiąga w okresie wielkanocnym, to w polskich sklepach na półkach gości przez cały rok. Dodatkowo jest to jeden z najtańszych likierów na rynku. Przykładowo w Biedronce za likier jajeczny z rodzimego Polmosu zapłacimy 17.99 zł za 500 ml, a w Tesco Advocaat Starotoruński  o pojemności 350 ml możemy kupić w cenie 12.00 zł. Do tego wybór wariantów smakowych jest naprawdę szeroki. Od klasycznego, poprzez smak toffi, aż po wersję o smaku kawy lub tiramisu.

Czas na drinka!

Dowiedzieliśmy z czym łączyć likier jajeczny. Przejdźmy teraz od teorii do praktyki i przygotujmy AjerColadę!

Skład:

40 ml Advocaat Starotoruński
20 ml Amaretto
40 ml sok bananowy
20 ml sok pomarańczowy

Crusta:
Kawa rozpuszczalna roztarta z cukrem pudrem.

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy szkło, w którym serwować będziemy naszego drinka. Brzeg niskiej szklanki zwilżamy fragmentem cytryny lub pomarańczy i otaczamy w przygotowanym mixie kawy rozpuszczalnej i cukru pudru.

Do shakera wlewamy sok bananowy i sok pomarańczowy, następnie likier jajeczny i amaretto. Całość szybko wytrząsamy, aby połączyć  składniki.
Do szklanki wsypujemy około ½ objętości kruszonego lodu i wlewamy przygotowanego drinka, następnie szklankę uzupełniamy kruszonym lodem.
Ozdabiamy dwiema wisienkami koktajlowymi, które bardzo ładnie będą kontrastować z barwą naszego drinka, podkreślając jego charakter.

 

Obserwuj nas
Zobacz także:
Reklama